Poradnia bariatryczna

Bariatria – dziedzina medycyny zajmująca się diagnozowaniem, określaniem przyczyn, profilaktyką i leczeniem nadwagi, a zwłaszcza otyłości, w tym metodami chirurgicznymi.
Termin chirurgia bariatryczna dotyczy zabiegów operacyjnych prowadzących do zmniejszenia masy ciała u pacjentów chorobliwie otyłych, poprzez m.in. redukcję wielkości żołądka

Otyłość jest przyczyną wielu poważnych schorzeń. Do najczęstszych możemy zaliczyć:

  • nadciśnienie tętnicze
  • cukrzycę
  • miażdżycę
  • nowotwory
  • choroby serca, nerek
  • choroby kręgosłupa
  • depresja

Profil leczenia

Zabieg bariatryczny to bardzo poważna decyzja podejmowana przez Pacjenta.  Aby osiągnąć wymarzony cel utraty wagi należy do tego zabiegu dobrze się przygotować zarówno pod względem psychicznym i fizycznym. 

W Przychodni Nutrikon zapewniamy Państwu pełną opiekę medyczną, która ma na celu przygotowanie Państwa i kwalifikację do zabiegu Rękawowej Resekcji Żołądka.

Kwalifikacja do zabiegu – zakres usług

Pierwszy krok to wypełnienie ankiety i przesłanie jej na wskazany adres a.buczkowska@nutrikon.pl

Ankieta bariatryczna dla pacjenta PRZYCHODNI NUTRIKON do pobrania

Po przeanalizowaniu skontaktujemy się z Państwem w celu omówienia kolejnych kroków.

ETAP I –  Przygotowanie

  • Konsultacje z Dietetykiem

Przygotowanie Pacjenta w gabinecie dietetycznym to przede wszystkim praca nad zmianą nawyków żywieniowych. Zaczynamy od właśnie takiego planu żywieniowego, który pozwoli Pacjentowi wyćwiczyć w sobie nawyk regularnego spożywania wartościowych posiłków. Kolejnym ważnym elementem jest ocena stanu odżywienia. Czy mimo otyłości, nie występują jakieś niedobory, które po zabiegu – ze względu na spożywanie niewielkich ilości pokarmów – mogłyby się pogłębić powodując złe samopoczucie Pacjenta, a nawet doprowadzić do nowych schorzeń. A tego bardzo chcemy uniknąć. 

Średnia ilość wizyt Pacjenta w gabinecie dietetycznym to 4 wizyty przed zabiegiem i 2 po zabiegu. W tym czasie pożądanym efektem jest utrata ok 10 % wyjściowej masy ciała, uzupełnienie niedoborów substancji odżywczych oraz przygotowanie i nauka żywienia po zabiegu bariatrycznym. Pacjent dostaje rozpiskę na 8 tyg. jak stopniowo wprowadzać i rozszerzać swoją dietę
M.Kornacka. Dietetyk

  • konsultacja z Psychologiem
  • badania pomocnicze i obrazowe przed zabiegiem:
    • EKG serca i echo serca, opinia kardiologa o braku przeciwwskazań do zabiegu bariatrycznego
    • USG jamy brzusznej
    • Gastroskopia
  • komplet badań laboratoryjnych:
    • morfologia
    • CRP
    • TSH
    • kreatynina
    • ASPAT
    • ALAT
    • GGPT
    • bilirubina
    • INR
    • białko całkowite
    • albumina
    • wapń
    • fosforany
    • sód
    • potas
    • cholesterol
    • trójglicerydy
    • HDL
    • LDL
    • proBNP
    • glukoza w surowicy
    • cukrzycy- hemoglobina glikowana
    • grupa krwi

Etap II – Kwalifikacja do zabiegu, zabieg, opieka pooperacyjna

kwalifikacja do zabiegu:

  • konsultacja anestezjologiczna (Anestezjolog znieczulający do zabiegu)
  • konsultacja chirurgiczna (chirurg przeprowadzający zabieg – Dr n.med. Grzegorz Krasowski)
  • konsultacja gastroenterologiczna (internistyczna)
  • 2 wizyty z Dietetykiem po zabiegu
  • 1 wizyta z Psychologiem (grupa wsparcia)

Po pełnej kwalifikacji medycznej, pacjent kierowany jest na zabieg Rękawowej Resekcji Żołądka.

Zabieg ten jest obecnie najpopularniejszym zabiegiem wykonywanym na całym świecie, ze względu m.in. minimalne ryzyko przy chirurgicznym leczeniu, a także na efekty m.in bardzo wysokie wysokie prawdopodobieństwo stałej utraty wagi.

Rękawowa Resekcja Żołądka to operacyjne zmniejszenie o ¾ objętości żołądka wraz z receptorami greliny, w których produkowany jest hormon głodu – grelina.

Po zabiegu obserwujemy znaczące:

  • Zmniejszenie ilości przyjmowanych pokarmów przez pacjenta
  • Mniejsze uczucie głodu
  • Uczucia sytości po zjedzeniu niewielkiej ilości pokarmu stałego

Po zabiegu pacjent pozostaje pod opieką dietetyczną i psychologiczną. (Zachęcamy również do włączenia się w program grupy wsparcia wsparcia)

Prawidłowe BMI

BMI obliczamy dzieląc masę ciała (w kilogramach) przez wzrost do kwadratu (w metrach).

  • poniżej 17 sugeruje wychudzenie lub nawet wygłodzenie.
  • 17 do 18,49 oznacza niedowaga.
  • 18,5-24,9 NORMA
  • 25 do 29,9 nadwaga
  • 30 lub więcej. OTYŁOŚĆ

Wyróżnia się kilka stopni otyłości:

  • I stopnia – kiedy BMI 30 – 34,9.
  • II stopnia – przy BMI 35  39,9.
  • III stopnia BMI 40 lub więcej– nazywana otyłością olbrzymią